Cou: 'Tuka ima svjetlu budućnost'

22.11.2016 u 09:16 Piše: Sport1.ba

Atletski savez Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 105 godina moderne atletike u BiH, 70 godina od održavanja prvog prvenstva BiH u atletici, 50 godina od Balkanskih atletskih igara te 20. godišnjicu održavanja IAAF Atletskog mitinga solidarnosti ''Sarajevo 96''.

Cou: 'Tuka ima svjetlu budućnost' Foto: Atletski savez BiH

Povodom navedenih jubileja u Bosnu i Hercegovinu su stigli predsjednik Svjetske atletske federacije lord Sebastian Coe, predsjednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen, te koordinator za odnose sa federacijama članicama IAAF-a Jee Isram.

 

Oni su danas obišli Olimpijski stadion „Koševo“, obnovljenu atletsku stazu u Atletskom centru „Koševo“. Upriličen je i prijem u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, nakon čega su prisustvovali svečajnoj sjednici Upravnog odbora Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

 

U Atletskom centru „Koševo“, predsjednik IAAF-a, Sebastian Cou i predsjednik Evropske atletike, Svein Arne Hanse imali su priliku da budu prisutni treningu mladih atletičara Atletskog kluba „Sarajevo“. Istakli su da su zadovoljni obnovljenom atletskom stazom i izrazili su zadovoljstvo zbog velikog broja mladih atletičara na stadionu.

 

Nakon obilaska staze, uslijedio je obilazak i Olimpijskog stadiona „Koševo“. Stadiona na kojem je prije 20 godina organizovan Međunarodni atletski miting solidarnosti – Sarajevo 96, kojem je i predsjednik Cou tada svjedočio.

Nažalost, oduševljenje iz Atletskog centra pokvarilo je stanje staze na Olimpijskom stadionu.

 

Prema predviđenom protokolu, uslijedio je i prijem u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine. Visoke goste primili su potpredsjednik OK BiH Siniša Kisić i generalni sekretar Said Fazlagić. Goste su upoznali visoku delegaciju sa radom i projektima Olimpijskog komiteta BiH, te se zahvalili na konkretnoj pomoći pri rekonstrukciji atletske staze na Atletskom poligonu stadiona Koševo. Gospoda Sebastian Cou i Svein Hansen su jednoglasno prezentirali volju i želju Evropske i Svjetske atletske federacije da zajedno sa Atletskim savezom BiH i OK BiH nastave sa infrastrukturnim ulaganjem u BiH, a na dobrobit mladih i vrhunskih sportista - atletičara.

Čelnici svjetske i evropske atletske federacije su imali priliku da obiđu i stalnu postavku Olimpijskog muzeja BiH i da se upoznaju sa bogatom olimpijskom i sportskom historijom Bosne i Hercegovine, a potom je uslijedila i svečana sjednica Upravnog odbora Atletskog saveza BiH, na kojoj je prikazan kratkometražni film o Međunarodnom mitingu solidarnosti – Sarajevo 96, a nakon toga prisutnima su se obratili predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Suad Kaknjo, Sebastian Cou, Svein Arne Hansen i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Saveza i upoznavanja prisutnih o Međunardnom mitingu solidarnosti – Sarajevo 96, te važnosti dolaska predsjednika Coua i Hansena u Bosnu i Hercegovinu, obratio se prisutnima trenutno najbrži osamstometraš u Evropi, a treći svijetu, Sebastian Cou.

 

„Skoro je nevjerovatno da je prošlo već 20 godina od trenutka kada se ova zemlja suočavala sa brojnim političkim problemima i svim onim groznim trenucima sa kojima se tada suočavala. Ja sam taj dan (otvaranje Međunarodnog atletskog mitinga solidarnosti – Sarajevo 96) bio na ovom stadionu. Bio sam i više nego svjestan da je to početak putovanja u normalnost.“- kazao je Cou.

 

U toku svog obraćanja pričao je o dešavanjima u atletici iz dalekih vremena i o promjenama koje su se dešavale. Nada se da je i on bio dio tih promjena kao sportista u Moskvi osamdesetih godina, a kao prelomni trenutak o shvatanju važnosti atletike za sportistu izdvojio je odlazak paraolimpijaca na Paraolimpijske igre u Seul. Za njega, atletika je dobrinijela mnogo čemu dobrom, a nije samo organizovala takmičenja, te je istakao da njena raznolikost predstavlja neku vrstu karte za sve ljude.

 

„Naš sport je imao tešku godinu iza sebe, ali naš otpor i naša snaga će nam pomoći da istrajemo, jer u ovoj prostoriji sam okružen ljudima koji znaju i vjeruju da je atletika majka svih sportova.“- dodao je Cou.

 

Pred sami kraj svog obraćanja je rekao da će fokus IAAF-a i Evropske atletike tokom presjedavanja njega i Hansena biti na povezivanju četiri bitne stvari, a to su: kvalitetna infrastruktura, finansije, obučeni treneri i sporti.

Nakon zahvale Atletskom savezu BiH i Olimpijskom komitetu BiH, svoj govor je završio rečenicom: „Sport nije ogledalo društva, sport postavlja standarde tog društva.“

 

Nakon Coua, prisutnim se obratio i predsjednik Evropske atletike, Svein Arne Hansen.

 

„Drago mi je što sam danas ovdje, gdje sam sreo mnoštvo prijatelja poput bivšeg predsjednika Sokolovića, ali i upoznao sam i neke nove. Gledajući ove ratne slike, skoro je nevjerovatno pomisliti da smo danas kolege i ja došli iz Minhena ovdje za samo sat vremena. Prošli ste kroz veoma težak period tokom rata i dobili ste prelijep stadion 1996. godine.“- kazao je Hansen.

Nakon uvodnog dijela, priču je usmjerio na situaciju na koju je naišao danas tokom obilaska Atletskog centra „Koševo“i Olimpijskog stadiona „Koševo“.

„Danas sam i sretan i tužan u isto vrijeme. Žao mi je što je stadion u situaciji u kojoj se nalazi danas. Ne možemo novoj generaciji ponuditi ovakve uslove. Ujedno sam i sretan jer u blizini imate i novi stadion na kojem je danas bilo mnogo mladih sportista.“- dodao je Hansen.

 

Na kraju, nezaobilazna tema, bio je i naš najuspješniji atletičar, Amel Tuka.

„Želim pomenuti i Tuku koji trči skoro kao i Cou“- kazao je Hansen, a Cou je u svom obraćanju medijima pomenuo da ga prati već nekoliko godina i da smatra da je pred njim svijetla budućnost.

 

Svim prisutnim, Hansen je ponovio rečenicu iz filma, a koja je ujedno iskorištena kao poruka za kraj: „Svi smo mi jedno“.

 

Priliku da se obrati gostima imao je i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, Ivan Veštić, koji je pohvalno pričao o Savezu i organizaciji današnjeg događaja.

 

 


Komentari (0)

Odgovor na:

NAPOMENA: Komentari na portalu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sport1.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Sport1.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Odaberi tabelu:
Liga za prvaka
1. HŠK Zrinjski 21 6 5 69
2. FK Željezničar 19 6 7 63
3. FK Sarajevo 17 5 10 56
4. NK Široki Brijeg 16 8 8 56
5. FK Radnik 12 9 11 45
6. FK Krupa 10 10 12 40
Liga za opstanak
1. NK Gošk 13 6 13 45
2. FK Mladost DK 11 9 12 42
3. FK Borac 10 8 14 38
4. FK Sloboda 9 9 14 36
5. NK Čelik 8 4 20 28
6. NK Vitez 3 6 23 15
Liga za prvaka
8. kolo
05.05
16:30
Radnik
Željezničar
1
0
05.05
17:00
Zrinjski
Široki Brijeg
3
1
06.05
17:00
Krupa
Sarajevo
2
3
Liga za opstanak
8. kolo
05.05
17:00
Vitez
Borac
2
0
05.05
17:00
Mladost DK
Gošk
1
2
05.05
17:00
Čelik
Sloboda
0
2
Liga za prvaka
9. kolo
13.05
17:00
Krupa
Radnik
1
3
13.05
17:00
Sarajevo
Zrinjski
4
1
13.05
17:00
Široki Brijeg
Željezničar
3
1
Liga za opstanak
9. kolo
12.05
17:00
Čelik
Vitez
0
1
12.05
17:00
Sloboda
Mladost DK
2
3
12.05
17:00
Gošk
Borac
1
0