Šarić: Želimo stvoriti najbolje uslove za razvoj talentovanih igrača u profesionalne fudbalere

08.10.2018 u 11:24 Piše: Sanel Konjhodžić

Dževad Šarić prije desetak dana imenovan je na mjesto šefa Omladinskog pogona FK Sarajevo.

Šarić: Želimo stvoriti najbolje uslove za razvoj talentovanih igrača u profesionalne fudbalere

Šarić će na toj funkciji imati vrlo zahtjevan zadatak jer ga čeka, prije svega objedinjavanje dva do sada različita segmenta kluba sa Koševa, s obzirom na to da će Akademija i Škola fudbala u budućnosti funkcionisati kao jedna cjelina.

Sa Šarićem smo razgovarali par dana nakon što je imenovan, kako bismo saznali kakva su njegova prva iskustva, ali i da nam prenese koja je njegov vizija i plan za naredni period.

G. Šariću, prije svega čestitamo na izboru i želimo vam puno sreće u narednom periodu. Možete li nam za početak reći nešto više o svojoj karijeri?

- Hvala na čestitkama. Ja sam vrlo mlad prekinuo fudbalsku karijeru koju sam započeo u Natronu iz Maglaja. Opredijelio sam se za za Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Na to sam gledao kao vid edukacije, ali i priliku za dodatno usavršavanje. Paralelno sam završavao sve UEFA licence i stekao zvanje trenera sa Profi licencom. Prvi trenerski angažman sam imao u FK Novi Grad, gdje sam radio sa mlađim uzrasnim kategorijama. Potom sa Nedimom Jusufbegovićem radim u stručnom štabu seniorskog tima FK Olimpik. Nakon angažmana u Olimpiku, uslijedili su angažmani na Islandu, gdje sam sarađivao sa Ejubom Puriševićem. Tu sam proveo tri godine i napravili smo dobar uspjeh i iz niže lige prešli u Premijer ligu. Potom sam godinu dana proveo u Mijanmaru, odakle sam se ponovo vratio na Island. Sa Draganom Jovićem sam bio u Angoli, gdje smo napravili odlične rezultate, osvojili tamošnju ligu, igrali finale nacionalnog kupa i osvojili super kup. POsljednji angažman imao sam u stručnom štabu Rusmira Cvike u Kini i evo danas sam tu.

Možemo nakon svega slobodno reći da imate dosta iskustva. Radili ste sa mlađim kategorijama i u seniorskom timu sa nekoliko timova u više inostranih liga. Stigli ste u Sarajevo na funkciju šefa omladinskog pogona, a svi koji malo više prate Sarajevo znaju da su do sada tu bila dva segmenta, Škola Fudbala i Akademija FK Sarajevo, koje će sada funkcionisati objedinjeni u jednu cjelinu.

Kako mislite objediniti sve zajedno to s obzirom na to da se trenira na više lokacija, veliki je broj trenera, polaznika, kategorija. Koji je vaš plan?

- Upoznat sam tokom razgovora sa svim segmentima i Škole Fudbala i Akademije FK Sarajevo i dobio sam uvid u kompletnu sliku. Do sada su funkcionisala dva odvojena segmenta, koji su sada objedinjeni. Moje mišljenje i vizija je da u narednom periodu bude uložen maksimalan trud da svi treneri u omladinskom pogonu našeg kluba mogu da napreduju i da se razvijaju kroz svoj trenerski rad u omladinskom pogonu. Sektor koji je na Butmiru je dosta kvalitetniji, s obzirom na to da je napravljena selekcija iz cijele BiH, ali i cjelokupan ambijent u kampu je uno bolji za rad, u odnosu na uslove koje imaju treneri koji rade na terenima u blizini stadiona Koševo. Mogućnost rada trenera i razvoj igraća je puno bolji u Butmiru, ali ćemo u narednom periodu uložiti velike napore da se obezbijede kvalitetni uslovi za rad svim trenerima i članovima Omladinskog pogona. Želimo obezbijediti svim dječacima mogućnost da napreduju, da iskoristimo potencijale koje klub ima, ali i ovaj bazen u kojem djelujemo, kako bi na kraju imali 'gotov proizvod', što i jeste cilj našeg postojanja.

Dževad Šarić.jpg - Šarić: Želimo stvoriti najbolje uslove za razvoj talentovanih igrača u profesionalne fudbalere

Svaka promjena na funkcijama povlači i promjene kadrova. Da li ste razgovarali ili razmišljali o tome? Koliko Sarajevo uopšte sada ima uposlenih trenera u segmentu koji je pripao vama? Koliko je dječaka involvirano u trenažni proces?

- Svaka selekcija iz Akademije ima po dva trenera, potom su tu dva trenera golmana koji rade sa svim golmanima, te medicinski tim. U Školi fudbala svaka selekcija ima po jednog trenera. To je ukupno oko 20 trenera. Ja sam stigao tek u klub i trebat će vremena da svi zajedno utvrdimo kako funkcioniše cjelokupan rad. Nakon toga i analize svega utvrđenog donijet ćemo odluke o eventualnim promjenama, ako za njih bude potrebe. Rekao sam da je moj plan da svaki trener u zavisnosti od svog rada i ambicija, može dobiti priliku da zajedno sa klubom napreduje i ja sam sa te strane otvoren za sve eventualne promjene koje će donijeti boljitak svima nama. I djeci, ali i trenerima i klubu.

Sarajevo je u omladinskim kategorijama bilo prvak u svim kategorijama u Premijer ligi BiH. Koliko ste upoznati sa svim tim rezultatima i koji je cilj za ovu godinu?

- Kada sam razgovarao sa ljudima iz kluba dogovoreno je da će se cilj i vizija Omladinskog pogona biti bazirana na tri segmenta. Proizvodnja talentovanih igrača koji su trenutno u našem klubu, potom prezentacija tih igrača i nakon toga želimo da se dovedemo u situaciju da možemo plasirati nekog od mladih igrača u druge klubove. Primarno neće biti zastupljena ideja rezultata, jer nam je bitnije da napravimo kvalitetnog igrača i dovedemo ga na nivo na kojem može konkurisati za kvalitetan nastup u seniorskom fudbalu, ali kroz obim posla koji planiramo implementirati u narednom periodu, mislim da i rezultat neće izostati. Uz kvalitetan rad i igrače koje smo selektirali i koje ćemo selektirati u narednom periodu, mislimo da možemo polučiti i dobre rezultate.

Sarajevo je prije par godina imalo svoju skauting službu, koja čini se ne funkcioniše po principu po kojem je funkcionisala prije par godina. Da li namjeravate pokrenuti ponovo jednu takvu priču?

- U narednom periodu bit će formiran tim ljudi, koji će se baviti skautiranjem talentovanih mladih fudbalera ne samo u BiH, nego i šire. Ja sam upoznat sa tim da je postojala skauting služba, ali mi ćemo u narednom periodu obnoviti i taj segment, formirati tim ljudi koji će da rade svoj posao.

Često se polemiše oko trenera u omladinskim kategorijama. Prema vašem mišljenju ko je klubu potrebniji trener koji uslovno rečeno ganja rezultat ili onaj trener koji se trudi da napravi igrača nauštrb rezultata?

- Ja sam uvijek za to da trener razvija igrača u smislu da može da se prezentira na višem nivou, ali u tom svom radu on mora biti motivisan i da napravi dobar rezultat i to je neka moja vizija idealnog trenera. U svakom slučaju uvijek sam za to da neko od trenera uradi maksimum na formiranju tima i fudbalera i njihovom usavršavanju, kao preduslovu za njegov napredak, a ako se sve uradi kako treba onda će doći i rezultat.


Komentari (0)

Odgovor na:

NAPOMENA: Komentari na portalu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sport1.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Sport1.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Odaberi tabelu:
Premijer Liga BiH
1. FK Sarajevo 9 3 1 30
2. HŠK Zrinjski 9 1 3 28
3. FK Željezničar 7 4 2 25
4. NK Široki Brijeg 5 6 2 21
5. FK Sloboda 5 3 5 18
6. FK Radnik 4 5 4 17
7. NK Čelik 4 5 4 17
8. FK Mladost DK 3 4 6 13
9. FK Tuzla City 3 3 7 12
10. FK Krupa 2 5 6 11
11. NK Gošk 2 4 7 10
12. Fk Zvijezda 09 1 5 7 8
Premijer Liga BiH
4. kolo
11.08
17:00
Tuzla City
Sloboda
0
1
11.08
17:30
Krupa
Mladost DK
2
2
11.08
19:00
Čelik
Zrinjski
1
0
12.08
17:30
Zvijezda 09
Željezničar
1
3
12.08
20:30
Sarajevo
Gošk
1
1
12.08
20:30
Široki Brijeg
Radnik
0
0
Premijer Liga BiH
5. kolo
15.08
17:00
Mladost DK
Široki Brijeg
0
1
15.08
17:30
Gošk
Tuzla City
3
2
15.08
17:30
Sloboda
Krupa
1
0
15.08
17:30
Radnik
Čelik
0
0
15.08
20:15
Željezničar
Sarajevo
2
2
29.08
20:30
Zrinjski
Zvijezda 09
5
2