Od Atromitosa do GOŠK-a je prošlo samo tri godine

07.08.2017 u 22:28

FK Sarajevo suočava se sa još jednom krizom, a reklo bi se da je kriza na Koševu postala permanentno stanje. Ipak, ova je puno dublja od rezultatske.

Od Atromitosa do GOŠK-a je prošlo samo tri godine

FK Sarajevo poražen je u nedjelju od GOŠK-a u susretu trećeg kola Premijer lige BiH, a prvi put otkad je, uslovno rečeno, nova uprava na čelu kluba, čulo se skandiranje navijača usmjereno ka čelnicima kluba, kojima je nedvosmisleno poručeno da navijači nisu zadovoljni njihovim radom. Može li poruka o nezadovoljstvu biti lakša za shvatiti od one "Uprava napolje"?Teško.

Nije ovo prvi put da se neki čelnici FK Sarajevo suočavaju sa sličnim skandiranjem, ali ovo je prvi put da se zaista ne može jasno reći na koga navijači misle kada traže odlazak rukovodećih struktura kluba, jer je sistem donošenja odluka na Koševu toliko složen, a klub je toliko zatvoren prema javnosti, da se ne može jasno definisati ko snosi odgovornost za bilo šta.

Možda je to bilo uređenje kluba iz snova kakvom su težili ljudi iz sjene, oni koji upravljaju Sarajevom i koji su ''preživjeli'' brojne smjene svojih najbližih saradnika, igrača, trenera, sportskih direktora i svih drugih donosilaca odluka u sportskom segmentu kluba, a možda je bila i volja najbližih saradnika Vincenta Tana. Teško je reći, jer je, kao što navedosmo ranije, Sarajevo potpuno zatvoreno prema javnosti.

Zato i promjena upravljačkih struktura kluba, koja je došla sa odlaskom Dine Selimovića i Edisa Kusturice sa dvije najodgovornije pozicije u klubu, Sarajevu nije donijela apsolutno ništa novo, a dojam koji je klub svjesno želio stvoriti u javnosti nakon njihovih odlazaka jeste taj da se ništa suštinski neće promijeniti, odnosno da Sarajevo neće biti destabilizovano njihovim odlascima i da se zapravo uprava ne mijenja, nego samo restrukturira. I zaista, ništa se nije promijenilo. Barem nije nabolje.

Prsti ruku bez sumnje će postati nedovoljno brojni da obuhvate sve one trenere koje je Sarajevo smijenilo u posljednje vrijeme, a bitna je stvar što su i navijači konačno shvatili da ne može biti isključiva krivica igrača i trenera što je Sarajevo prije tačno tri godine u vrijeme objave ovog teksta igralo i kasnije dobilo gostujuću utakmicu protiv Atromitosa. Jučer je poraženo od GOŠK-a iz Gabele i ima negativan omjer na stadionu Koševo protiv ovog malog kluba, koji igra svoju ukupno treću sezonu Premijer lige BiH.

Velkoski.jpg - Od Atromitosa do GOŠK-a je prošlo samo tri godine
Sarajevo je u Grčkoj prije tri godine imalo magičnu noć i ostvarilo je jednu od svojih najvećih pobjeda u novijoj historiji


Stanje je u FK Sarajevo zaista lako ''skenirati'' sa strane i nije potrebna nikakva pamet da se vidi da stvari ne funkcionišu, a u nastavku ćemo postaviti upravi FK Sarajevo deset nešto drugačijih pitanja. Pitanja postavljamo u nadi da će, ako već po starom dobrom običaju odluče da javnosti ne odgovaraju na njih, čelnici Sarajeva barem odlučiti da na njih odgovore samima sebi. Valjda nije toliko teško.

1. Šta je smisao Fudbalskog kluba Sarajevo? Koja je vaša vizija i gdje klub vidite za godinu, dvije ili pet godina?

2. Da li imate ikakvu komunikaciju sa de facto vlasnikom kluba Vincentom Tanom? Da li njega FK Sarajevo uopće zanima i da li je zainteresovan za njegovo dalje finansiranje?

3. Ken Choo je najavljen kao spona u komunikaciji između Sarajeva i Vincenta Tana. Zanima li barem njega FK Sarajevo?

4. Imate li njihovo povjerenje i daju li vam ikakvu podršku osim moralne? Da li se od početnog elana, Tanovih investicija i dolaska na proslavu titule desilo nešto zbog čega je digao ruke od Sarajeva?

5. Da li ste uopće svjesni da se FK Sarajevo nalazi u ozbiljnoj organizacijskoj krizi, koja se odražava na sve ostale segmente kluba? Da li ste svjesni i da ignorisanje krize neće učiniti da ona nestane sama po sebi, ali svakako može da je pogorša?

6. Da li ste svjesni da politika zatvaranja kluba prema javnosti i svojim navijačima uz bezobraznu floskulu da Sarajevo uvijek ima najviše ciljeve stvara ogroman jaz između navijača i kluba i otvara veliki prostor za nezadovoljstvo, koje su navijači počeli glasno iskazivati?

7. Znate li za pojam transparentnog oglašavanja? Da li znate da to podrazumijeva preuzimanje odgovornosti i oglašavanje i u onim situacijama u kojima stvari ne funkcionišu po šturo definisanom planu?

8. S tim u vezi, zašto nije objavljen finansijski izvještaj FK Sarajevo za 2016. godinu, ako ste slavodobitno objavili finansijski izvještaj za 2015. godinu, isključivo jer je po prvi put nakon niza godina bio pozitivan?

9. Da li postoji dugoročna strategija razvoja odnosa između FK Sarajevo i njegovih članova? Zar ne mislite da bi članove trebalo informisati o svim bitnim pitanjima, a ne samo o novim igračima, svega desetak minuta prije nego istu informaciju objavi zvanična klupska stranica?

10. Navijači vas pozivaju na odlazak. Da li mislite da je uzrok tome loša komunikacija i imate li uopšte način da vratite njihovo povjerenje, jer floskule o Divovima ih više ne mogu smiriti?

Imamo u vidu da nećemo dobiti odgovore na ova pitanja, baš kao što ih nismo dobili nijednom kad je klub bio u krizi, javnost trebala tačnu i jasnu informaciju, a navijači tražili odgovore. Frustracije već prerastaju granice normalnih, a navijače više neće moći zavarati lomljenje kola preko leđa šefa stručnog štaba i njegovih saradnika, koji su u najmanje krivi za aktuelnu situaciju.

Ne interesuje nas kako su Crnkić niti Husejinović, a ne interesuje nas ni koliko je klub u ljeto 2016. godine potrošio na pojačanja. Ne želimo se miješati se u imena zaposlenih, kao što nemamo pravo pitati ni ko je zaposlen u GRAS-u ili Energoinvestu, ali smo sigurni da investitor ne želi od Sarajeva napraviti niti GRAS niti Energoinvest. Ono što nas svakako interesuje jeste da jasno i glasno kažete kuda idete i gdje želite da dođete.

Trebate znati da je Sarajevo klub sa historijom, koji je postojao prije vas i Vincenta Tana, a postojat će i poslije vas i malezijskog milijardera. Trebate znati da je Sarajevo kroz svoju dugogodišnju historiju izrodilo igrače i trenere koji samo na pomen svog imena doživljavaju ovacije, a po njima su imena dobila mnoga djeca. Trebate znati da će i vaše ime jednog dana biti upisano u historiju ovog kluba. U pozitivnom ili negativnom smislu, to već ovisi od vas.

Hebib.JPG - Od Atromitosa do GOŠK-a je prošlo samo tri godine
Tri godine nakon pobjede Sarajeva u Grčkoj, magičnu noć je na Koševu imao GOŠK iz Gabele, ostvarivši jedan od najboljih rezultata u svojoj historiji. Zapravo, pobjeda protiv Sarajeva je, skupa sa još jednom pobjedom protiv Sarajeva iz 2012. godine na istom stadionu, najbolji rezultat u historiji ovog malog kluba

Komentari (0)

Odgovor na:

NAPOMENA: Komentari na portalu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sport1.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Sport1.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Odaberi tabelu:
Premijer Liga BiH
1. FK Krupa 0 0 0 0
2. FK Mladost DK 0 0 0 0
3. FK Radnik 0 0 0 0
4. FK Sarajevo 0 0 0 0
5. FK Sloboda 0 0 0 0
6. FK Tuzla City 0 0 0 0
7. FK Željezničar 0 0 0 0
8. Fk Zvijezda 09 0 0 0 0
9. HŠK Zrinjski 0 0 0 0
10. NK Gošk 0 0 0 0
11. NK Čelik 0 0 0 0
12. NK Široki Brijeg 0 0 0 0
Premijer Liga BiH
. kolo
Premijer Liga BiH
. kolo