Amar Osim je najveći favorit za selektora

11.11.2017 u 12:10

Mada su se spominjala mnoga imena, za nasljednika Mehmeda Baždarevića od starta su se izdvojili Meho Kodro i Amar Osim. Ovaj potonji je ipak u prednosti

Amar Osim je najveći favorit za selektora Foto: fkzeljeznicar.ba

Kako apeli na fer navijanje na Grbavici nisu urodili plodom, a poznato je da su naši najbolji fudbaleri igrali na tom stadionu jer je Bilino polje suspendovano na jednu utakmicu zbog opetovanih narušavanja pravila o ponašanju i navijanju, Disciplinski komitet FIFA kaznio je N/FSBiH sa 7.500 švajcarskih franaka zbog nesportskog ponašanja navijača na kvalifikacionoj utakmici protiv Belgije. Navijači BiH nisu mirovali ni na posljednjoj utakmici protiv Estonije u Tallinnu, pa je kazna pojačana za još 40 hiljada.

Bez Rusije i para

Tako je ukupno račun krovnog fudbalskog saveza olakšan za 47.500 CHF, umjesto da se milionski nadopuni plasmanom na Mundijal, a uz to je ostala i prijetnja o mogućnostima oštrijih kazni za N/FSBiH ukoliko se ovakvi i slični prekršaji ponove i u budućnosti. Zahvaljujući neobuzdanim navijačima, mogli bismo igrati i van BiH, a to nikako ne bi bilo dobro.

POSTOJI MOGUĆNOST DA KODRU JUNIORA UBUDUĆE SA KLUPE VODI KODRO SENIOR/MUHAMED TUNOVIĆ

Ostali su Rusija i svjetski fudbalski summit nedostižni, to je svima dobro znano, a kako je ugovor istekao selektoru Mehmedu Baždareviću, ostali smo i bez prvog reprezentativnog stručnjaka. Poznato je i da je Baždarević bio voljan da saradnju nastavi, ali nakon dva neuspjeha u kvalifikacijama više nije uživao povjerenje čelnih ljudi Saveza, mada mu to niko u lice nije rekao.

Doduše, kako se nezvanično saznaje, sve Mešine propuste nabrojio je na tom sastanku, gdje je selektor podnio završni izvještaj o neuspjehu, Ivica Osim, ali se sa tim zapažanjima nije izašlo u javnost. Šturo saopštenje sa skupa iza zatvorenih vrata, kakve su uostalom sve sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH, bilo je tek da je izvještaj podnesen i - ništa više, pogotovo ne ono što je Osim govorio, a što bi javnost itekako voljela da zna. Zna se i da je ostavljena mogućnost da se Baždarević ponovo kandiduje (ali je nemoguće da opet dobije povjerenje), kao uostalom svi zainteresovani stručnjaci ovog svijeta. Kako smo mi u svemu specifični, tako je i izbor selektora ovog puta podijeljen u dva dijela.

Poznato je da su članovi fudbalske vlade posao prepustili komisiji u koju su imenovali Ivicu Osima, Duška Bajevića, Seada Kajtaza i Zvjezdana Misimovića. Oni trebaju obaviti razgovore sa svim kandidatima i do 15. novembra izaći sa svojim prijedlogom za novog selektora. Oni bi trebali posao završiti do 15. novembra, kako bi članovi IO u četvrtak, 16. novembra, donijeli konačnu odluku.

OD ZVJEZDANA MISIMOVIĆA NI NA KOJI NAČIN SE NE MOGU IZVUĆI IMENA KANDIDATA ZA SELEKTORA

Ipak, kako sada stvari stoje, taj posao neće biti završen do tog roka. Jedan od razloga za prolongiranje su i stavovi Osima i Misimovića da ne treba žuriti, jer reprezentaciju tek na proljeće čekaju prve utakmice, pa ima vremena da se posao obavi temeljito, kako bi se donijelo najbolje rješenje, izabrao stručnjak koji će nas odvesti na Euro 2020.

Od starta su se odmah izdvojila dva imena: Amar Osim i Meho Kodro, a špekulisalo se i sa Robertom Prosinečkim, mada se odmah znalo da je to nemoguća misija, baš kao i Radomir Antić, nekadašnji selektor Srbije i trener španskog velikana Atletiko Madrida, koji je nekome u trenutku inspiracije došao na pamet. Licitiralo se i sa imenima otpuštenog selektora Slovenije Srečka Kataneca i pomalo zaboravljenog Džemala Hadžiabdića Čorbe, nekadašnjeg sjajnog beka Veleža, koji već decenijama radi u Kataru, ali on nikada nije i zvanično bio na listi mogućih nasljednika Baždarevića.

Proširenje liste

No, kako su dani odmicali, pojavljivali su se novi kandidati. Slavoljub Muslin odveo je reprezentaciju Srbije direktno na Mundijal u Rusiju, ali je zatim sporazumno raskinuo ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije. Nije želio da mu drugi kroje tim za Svjetsko prvenstvo, utrpavajući među putnike neke svoje pulene, kako bi im povećali cijenu i vjerovatno se i oni okoristili. Ostao je čovjek principijelan i - bez posla.

Za njegovu sudbinu odmah se zabrinuo predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Izvršnog odbora N/FSBiH Mile Kovačević, koji je saopštio kako FSRS razmišlja o predlaganju Muslina za novog selektora naše zemlje. Mada takvi poslovi nisu u nadležnosti entitetskih saveza, zbog mira u kući potrebno je razmotriti svaki prijedlog. Možda je sa Muslinom u međuvremenu i razgovarano, ali u prvi mah čovjek zaista nije imao pojma da ga neko uopšte predlaže za bh. selektora.

Slobodan stručnjak na svjetskoj fudbalskoj pijaci postao je i Slaven Bilić, koji je dobio otkaz na klupi West Hama, gdje je radio prethodne dvije i po godine.

Kako su vrijedni novinari našeg lista saznali, ime Slavena Bilića se spominjalo još nakon utakmice u Tallinnu između Estonije i BiH. Tada je postalo jasno da će Baždarević završiti svoju avanturu na klupi našeg nacionalnog tima, a postajalo je sve vjerovatnije da će Biliću biti zahvaljeno na saradnji zbog slabih rezultata West Hama u ovoj sezoni. Poraz od Liverpoola (1:4) je samo učvrstio ideju da se dovede neko novi.

AMAR OSIM, KAKO SADA STVARI STOJE, SIGURNO KORAČA KA SELEKTORSKOJ KLUPI

Sigurno je da bi se našlo malo onih koji bi se protivili takvoj ideji. Pored toga što je bio sjajan fudbaler i član one selekcije Hrvatske koju je Ćiro Blažević doveo do trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj, Bilić se potvrdio i kao stručnjak. Radio je u Hajduku, turskom velikanu Besiktasu, Lokomotivi iz Moskve, a bio je i selektor mlade i seniorske reprezentacije Hrvatske.

Nažalost, teško da će se takve želje moći ispuniti. Poznato je da su finansijske mogućnosti Saveza prilično skromne i da je odmah objavljeno da plata selektora neće biti veća od 30 hiljada konvertibilnih maraka, koliko je zarađivao Baždarević. Muslin je pošteno priznao da ni u Srbiji njegova plata nije bila veća, ali je poznato da je Bilićeva plata u West Hamu iznosila šest miliona eura godišnje, što je oko četrdeset puta više od zarade koju bi mu mogli ponuditi u BiH. Znači, zaboravite na Bilića, treba se okrenuti realnijim opcijama.

Kako se od članova komisije ne mogu izvući bilo kakve informacije, čak ni naznake imena, osim što se zna da je razgovarano se Amarom Osimom, kojeg sigurno ne treba posebno predstavljati nikome koga bar u prolazu interesuje naš fudbal, i Mehom Kodrom, koji je trenutno prvi stručnjak šajcarskog Servettea i s uspjehom ga vodi u borbi za plasman u Super ligu, poslužićemo se dijelom razgovora koji je Zvjezdan Misimović ovih dana vodio se novinarom Anadolije: Savjetnik Izvršnog odbora N/FSBiH za sportska pitanja naglasio je da je u stalnom kontaktu s ostalim članovima komisije Ivicom Osimom, Duškom Bajevićem i Seadom Kajtazom te “da ne žure, jer posao žele obaviti bez i najmanje greške”.

“Pričamo, konsultujemo se... Usaglasit ćemo stav. Pregovaramo s trenerima. Ne mogu sada o njihovim imenima”, istakao je Misimović.

Ranije je potvrđeno da je komisija obavila razgovore s Amarom Osimom, nekadašnjim trofejnim trenerom FK Željezničar i Mehom Kodrom, uspješnim šefom stručnog štaba švicarskog Servettea, koji slove i za najozbiljnije kandidate za upražnjenu selektorsku fotelju nacionalnog tima BiH.

Imena su tajna

“Nije korektno da sada pričam s kim smo i kada razgovarali. Pričamo o uslovima, treneri nam govore kako planiraju eventualno raditi, a mi na sastancima ističemo da je cilj novog selektora plasman na Euro 2020, te da mora biti autoritet i zavesti red u svlačionici, što se ispostavilo kao problem u proteklom periodu. Dakle, mnogo faktora treba se poklopiti i utjecat će na odluku komisije, tj. prijedlog koji ćemo na usvajanje dostaviti Izvršnom odboru N/FSBiH”, kazao je Misimović.

Na pitanje da li ostaju samo dva kandidata za selektora, Osim i Kodro, Misimović je odgovorio: “Neću da govorim o imenima, nije uredu u ovom momentu, niti bilo koga da favorizujem. Imat ćemo više od dva potencijalna kandidata za selektora. Vidjet ćemo i da li ćemo predložiti jedno ili dva imena članovima Izvršnog odbora, koji će potom odlučivati o novom selektoru.”

S obzirom na to da je 1. novembra komisiji istekao prvobitni rok za dostavu prijedloga, jasno je da Misimović, Osim senior, Kajtaz i Bajević posao nisu obavili na vrijeme.

“Šta znači na vrijeme? Nigdje nam se ne žuri. Prijateljske utakmice su tek u martu iduće godine i imamo vremena da izaberemo pravog čovjeka. Da ne pogriješimo. Rekao sam već, ne vjerujem da ćemo uskoro dobiti selektora”, pričao je Misimović, koji je konstatovao da će se komisija, ipak, truditi da što prije dostavi prijedlog fudbalskoj vladi.

S novim selektorom N/FSBiH potpisat će dvogodišnji ugovor. Prema utvrđenim kriterijima komisije, kako je za Anadoliju potvrdio i Misimović, prioritetni zadatak selektora BiH bit će plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, kroz Ligu nacija, novo takmičenje koje starta u septembru 2018. ili kvalifikacije, čije će se prvo kolo igrati u martu 2019.

MEHO KODRO JE KANDIDAT I TRENER ŠVAJCARSKOG DRUGOLIGAŠA SERVETTE

Kako onda da zadovoljimo radoznalost i koji dan prije dođemo do favorita broj jedan? Može li poslužiti jedna izjava koja se omakla Ivici Osim prije nekoliko dana u razgovoru za zagrebačke Sportske novosti, a koja glasi, citiramo: “Amar je samo jedan od kandidata. Uslove ima, pričati zna kad zatreba, ima i iskustvo, zreo je. Ako je pravi, neka bude, ne zbog prezimena”, rekao je Osim senior, mada se on uvijek trudio da ostane neutralan i itekako oprezan kada se pokuša navesti na priču ko će biti selektor.

Sigurno je da bi ocu bilo drago da sin uspije. Ali nije on jedini koji bi volio da ga vidi na tom mjestu. Refik Šabanadžović, sjajni fudbaler, nekada reprezentativac koji je u svojoj karijeri igrao i za Želju, ponudio je za portal source.ba sasvim prihvatljivo objašnjenje:

“Amar ima kvalitet, imao je od koga da uči. On je to pokazao u radu sa Željom. Mada je jedno voditi klub, a drugo reprezentaciju. Amar Osim je pametan čovjek koji zna šta treba raditi. Mislim da bi se on na tom mjestu veoma dobro snašao. Kada pored sebe imate Ivicu Osima, dosta se toga pametnog može naučiti što se fudbala tiče.”

Kako kaže narod da je pametnom i išaret dosta, možemo li konstatovati da je Amar Osim prvi među nazovi jednakim kandidatima? Za angažovanje nekih skupih inostranih trenera para nema, a od ovoga što je na raspolaganju, Amar je naprihvatljiviji kandidat. Znanje mu ne nedostaje, biće tu i očevih savjeta sigurno, a dovoljno je i rječit da se suprotstavi umišljenim zvijezdama. Ipak, čekajmo šta će se objaviti u četvrtak.


Komentari (0)

Odgovor na:

NAPOMENA: Komentari na portalu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sport1.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Sport1.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Odaberi tabelu:
Premijer Liga BiH
1. FK Sarajevo 10 3 1 33
2. FK Željezničar 8 4 2 28
3. HŠK Zrinjski 9 1 4 28
4. NK Široki Brijeg 5 6 2 21
5. FK Sloboda 5 3 6 18
6. FK Radnik 4 5 4 17
7. NK Čelik 4 5 4 17
8. FK Mladost DK 4 4 6 16
9. FK Tuzla City 3 3 8 12
10. FK Krupa 2 5 6 11
11. Fk Zvijezda 09 2 5 7 11
12. NK Gošk 2 4 8 10
Premijer Liga BiH
4. kolo
11.08
17:00
Tuzla City
Sloboda
0
1
11.08
17:30
Krupa
Mladost DK
2
2
11.08
19:00
Čelik
Zrinjski
1
0
12.08
17:30
Zvijezda 09
Željezničar
1
3
12.08
20:30
Sarajevo
Gošk
1
1
12.08
20:30
Široki Brijeg
Radnik
0
0
Premijer Liga BiH
5. kolo
15.08
17:00
Mladost DK
Široki Brijeg
0
1
15.08
17:30
Gošk
Tuzla City
3
2
15.08
17:30
Sloboda
Krupa
1
0
15.08
17:30
Radnik
Čelik
0
0
15.08
20:15
Željezničar
Sarajevo
2
2
29.08
20:30
Zrinjski
Zvijezda 09
5
2