UO HŽRK Grude: Do kada će trajati gušenje ženskog rukometa u BiH

11.07.2017 u 14:50

Upravni odbor HŽRK Grude je na svojoj 56.sjednici razmatrao trenutno stanje u rukometu u BiH sa posebnim osvrtom na ženski rukomet. Saopštenje prvakinja BiH prenosimo u cijelosti:

UO HŽRK Grude: Do kada će trajati gušenje ženskog rukometa u BiH

Tijekom rasprave, članovi upravnog odbora su istakli da je status rukometa u BiH jako loš ,a da je odnos prema ženskom rukometu u zadnjih nekoliko godina diskriminirajući i da je postojeće stanje neodrživo. Dugogodišnje gušenje ženskog rukometa u BiH se ogledao u prvom redu kroz nepostojanje državnih izbornih vrsta u bilo kojoj dobnoj skupini, dok je istovremeno za sve muške državne izborne vrste bilo osigurano nastupanje u najvećem broju dostupnih natjecanja. Sama činjenica da već gotovo 10 godina Izvršni odbor RS BiH nije zvanično niti prema ikakvim propisima(osim nekih privatnih odluka) imenovao izbornike ženskih izbornih vrsta govori o odnosu RS BiH prema ženskom rukometu u proteklom periodu. Organizacija natjecanja u ženskoj konkurenciji na razini BiH je provođena samo forme radi, potpuno neozbiljno i neodgovorno. To se među ostalim vidi iz činjenice da završnica KUP-a BiH u ženskoj konkurenciji nije uopće odigrana za sezonu 2016/2017 ili iz činjenice da je pokal i medalje za prvaka BiH u ženskoj konkurenciji u sezoni 2016/2017 kupila Općina Grude te da se nitko iz RS BiH nije javio niti pojavio na dodjeli istih. Iz svega je vidljivo da RS BiH u proteklih nekoliko godina sustavno uništavao ženski rukomet u BiH te da nije potrošio niti jedne KM za rad ,a da ne govorimo za razvoj ženskog rukometa u BiH dok su istovremeno za muški rukomet potrošena značajna financijska sredstava.Upravni odbor HŽRK Grude u cilju poboljšanja stanja u rukometu u BiH, a posebno u cilju osiguravanja jednakopravnosti ženskog rukometa u odnosu na muški u BiH, donio sljedeće zaključke:

Za osiguravanje regularnosti svih rukometni natjecanja i jednakopravnosti svih rukometnih klubova potrebno je odmah:

1. Obavezno izmijeniti SVE propisnike(pravilnike) koji su na snazi na razini RS BiH jer svaki propisnik koji je trenutno na snazi je sa puno propusta, kontradiktornosti i nejasnih definicija određenih odredbi u svom sadržaju. Potrebno je uraditi propisnike koji će biti jasni, nedvojbeni i bez preklapanja ili kolizije unutar samog propisnika ili sa drugim propisnicima

2. Potpuno promijeniti sastave svih povjerenstava/komisija koje djeluju u RS BiH i imenovati osobe koje su stručne i spremne dosljedno primjenjivati odredbe svih propisnika ,a ne donositi odluke od slučaja do slučaja uz „vlastito tumačenje propisnika“ kako odgovara određenoj situaciji . Povjerenstva koja su do sada radile su kroz proteklo razdoblje pokazale veliku neozbiljnost, neodgovornost i nedosljednost u primjeni propisa, a naš klub je bio jedna od žrtava takvog načina rada pojedinih povjerenstava.

3. Izričito zabraniti i onemogućiti sukob interesa i nepotizam koji je u velikoj mjeri trenutno nazočan u u BiH rukometu što dovodi do velike nejednakopravnosti klubova. Nažalost, ustaljena je praksa da osobe koje su trenutno aktivne ili su bile dugo godina aktivne u vođenju pojedinih klubova pa su se formalno sklonile iz rukovodstava tih klubova, obnašaju dužnosti nadzornika utakmica u natjecanjima u kojima sudjeluje i „njihov“ klub. Imali smo čak i situaciju da je aktualni predsjednik kluba bio komesar natjecanja u kojem je sudjelovao i njegov klub. Ista je ili još gora praksa da utakmice klubova sude sinovi ljudi koji vode te klubove ili roditelji i braća aktivnih igrača u tim klubovima.

4. Osmisliti i odmah od ove sezone primjenjivati sustav u kojem će se za sve klubove odrediti isti fiksni iznos naknada za troškove službenih osoba za cijelu sezonu uz plaćanje za polusezonu unaprijed. Na taj način bi se onemogućila veoma nazočna praksa određivanja službenih osoba iz što udaljenijih mjesta, najčešće bez ikakvog razloga i potrebe osim da se istim omogući naplata što viših iznosa troškova. Osim toga to je dovodilo do velikih razlika između klubova u visini troškova službenih osoba tijekom sezone pogotovo ako se zna da pojedini klubovi čak nisu ni plaćali troškove službenih osoba za pojedine utakmice.

5. Osigurati odmah od ove sezone da sve važnije utakmice Premijer liga i KUP-a BiH sude isključivo aktualni EHF suci ili aktualni (nikako nekadašnji/propali)kandidati za EHF suce. Nedopustiva je dosadašnja praksa da veoma važne i čak najvažnije utakmice Premijer liga i završnice KUP-a BiH, EHF suci izbjegavaju i ili ih se ne određuje za suđenje takvih utakmica. To je veoma važno radi davanja značaja domaćim natjecanjima ali i napretku sudaca ka EHF ili IHF razini.

Za povećanje interesa sponzora, gledatelja i medija za ženski rukomet i osiguravanje jednakopravnosti ženskog rukometa u BiH potrebno je ODMAH:

1.Osigurati imenovanje izbornika za sve državne izborne vrste za rukometašice i to javno i prema proceduri koja mora biti propisana u skladu sa zakonom i temeljena na pozitivnim međunarodnim iskustvima.

2.Osiguravanje potpuno istih uvjeta za rad svih izbornika kao i svih izbornih vrsta u ženskoj kao što su uvjeti u muškoj konkurenciji.

3.Osiguravanje da najmanje jedna trećina uposlenih djelatnika u Uredu RS BiH radi administrativno-tehničke i organizacijske poslove isključivo za ženski rukomet od klubova i reprezentacija do natjecanja, kako klupskih tako i reprezentativnih.

4.Oslobađanje od plaćanja kotizacije za Premijer ligu BiH i KUP BiH .te naknada za registracije i taksi za prijelaze igračica tijekom prijelaznih rokova za sve ženske rukometne klubove za nadolazeće 3 sezone što bi trebalo pomoći ženskim klubovima u oporavku od nejednakopravnog položaja i kojem su već godinama.

5.Od strane RS BiH osigurati financiranja kompletnih troškova(osim putnih troškova) službenih osoba za sve utakmice Premijer lige BiH i KUP-a BiH za rukometašice za nadolazeće 3 sezone

6.Od strane RS BiH osigurati plaćanje kotizacije EHF-u za nastupe ženskih klubova u europskim natjecanjima te sufinanciranje sudjelovanja ženskih klubova u europskim kupovima u visini od minimalno 5.000,00 KM po klubu i jednom kolu ili pretkolu, kako bi se povećao interes i dao značaj ženskom rukometu i europskim nastupima naših klubova.

Za povećanje masovnosti i poboljšanje kvalitete ženskog rukometa na razini BiH potrebno je :

1. Premijer ligu rukometašica od sezone 2018/2019 smanjiti na 8 ili 10 klubova i razraditi sustav natjecanja koji će biti motivirajući kako za klubove u Premijer ligi tako i za klubove entitetskih liga koji se bore za ulazak u Premijer ligu.

2. Kalendar natjecanja uskladiti sa kalendarima ostalih članica EHF sa osiguranim reprezentativnim stankama što će samim tim i produžiti sezonu koja je do sada bila nenormalno kratka.

3. Uvjetovati sudjelovanje svakog kluba u toj smanjenoj Premijer ligi BiH obavezom natjecanja njegove ekipe 2004.godište u istom natjecanju. Organizirati utakmice 2004. god kao predigru seniorkama radi smanjenja troškova putovanja i organizacija utakmica.

4. Organizirati lige na razini RS BiH za sve dobne skupine djevojčica

5. Osloboditi bilo kakvih taksi ,kotizacija i naknada uključujući i troškove službenih osoba sva natjecanja mlađih dobnih skupina djevojčica na razini RS BiH kako bi se vratio i povećao interes klubova za sudjelovanje u tim natjecanjima.
Upravni odbor HŽRK Grude je jednoglasno prihvatio navedene zaključke i odlučio iste uputiti RS BiH i svim ženskim rukometnim klubovima u BiH.


Komentari (0)

Odgovor na:

NAPOMENA: Komentari na portalu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sport1.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Sport1.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Odaberi tabelu:
Liga za prvaka
1. HŠK Zrinjski 21 6 5 69
2. FK Željezničar 19 6 7 63
3. FK Sarajevo 17 5 10 56
4. NK Široki Brijeg 16 8 8 56
5. FK Radnik 12 9 11 45
6. FK Krupa 10 10 12 40
Liga za opstanak
1. NK Gošk 13 6 13 45
2. FK Mladost DK 11 9 12 42
3. FK Borac 10 8 14 38
4. FK Sloboda 9 9 14 36
5. NK Čelik 8 4 20 28
6. NK Vitez 3 6 23 15
Liga za prvaka
8. kolo
05.05
16:30
Radnik
Željezničar
1
0
05.05
17:00
Zrinjski
Široki Brijeg
3
1
06.05
17:00
Krupa
Sarajevo
2
3
Liga za opstanak
8. kolo
05.05
17:00
Vitez
Borac
2
0
05.05
17:00
Mladost DK
Gošk
1
2
05.05
17:00
Čelik
Sloboda
0
2
Liga za prvaka
9. kolo
13.05
17:00
Krupa
Radnik
1
3
13.05
17:00
Sarajevo
Zrinjski
4
1
13.05
17:00
Široki Brijeg
Željezničar
3
1
Liga za opstanak
9. kolo
12.05
17:00
Čelik
Vitez
0
1
12.05
17:00
Sloboda
Mladost DK
2
3
12.05
17:00
Gošk
Borac
1
0